Over mezelf

De ingenieuze artiest

Nikola Hendrickx

Nikola “IOA” Hendrickx werd geboren in 1982 in Dendermonde. Sinds 2012 woont hij in de carnavalsstad Aalst.

Hoewel hij afstudeerde als burgerlijk ingenieur aan de Koninklijke Militaire School, was tekenen en schilderen steeds een passie voor hem. Zijn passie voor cartoons begon in 2004, toen hij voor de eerste maal deelnam aan een cartoonwedstrijd. Sindsdien heeft hij prijzen behaald in België, Polen, Roemenië, Syrië, Frankrijk, Slovakije, Duitsland, Italië en China. In 2013 won hij de tweede prijs in het prestigieuze Cartoonfestival van Knokke-Heist. Op dit ogenblik maakt hij maandelijks een politieke prent voor het internationale magazine ‘Europe Diplomatic’.

Met invloeden van o.a. Gerard Alsteens (GAL), Carll Cneut, Sassafras Debruyn, Rebecca Dautremer, Dalí en Magritte worden zijn werken gekenmerkt door surrealistische, poëtische en fantasierijke taferelen, soms donker, soms kleurrijk, en veelal gekruid met zwarte humor.

Sinds enkele jaren legt hij zich vooral toe op illustraties voor prentenboeken waarvoor hij reeds samenwerkte met jeugdauteurs zoals Marc de Bel (“Prinses Pruilsnuit”, “Prins Oliebol”, “Kleine Pan”) en Mario De Koninck (“Maarten en de magie van de mantel”, “De prinses die alles had”). Met dit laatste boek won hij in 2018 de ‘LangZullenWeLezen’ trofee van de VRT.

De tekeningen van de getalenteerde Nikola Hendrickx tillen het geheel nog eens een niveau hoger. Voor het verhaal wil je de pagina snel omslaan, maar je wil tegelijk nog even wachten, zodat je de tekeningen ten gronde kan aanschouwen.